Thông tin tài liệu


Nhan đề : Physiological role of trehalose on enhancing salinity tolerance of wheat plant
Tác giả: Sadak, M.S.
Năm xuất bản : 2019
Số tùng thư/báo cáo: Bulletin of the National Research Centre, Vol 43:53 (2019)
Tóm tắt : Salinity stress (6.25 dS/m) caused marked significant decreases in wheat plant growth parameters (shoot height, fresh, and dry weights of the shoot) accompanied by significant increases in lipid peroxidation, hydrogen peroxide contents, and lipoxygenase enzyme (LOX) activity. Osmoprotectant compounds such as glucose, sucrose, trehalose, total soluble sugars (TSS), free amino acids, and proline increased in wheat plants irrigated with saline water compared with unstressed control plant. On the other hand, Tre foliar treatments (10 mM and 50 mM) proved to be effective in enhancing growth parameters and more accumulation of the tested organic solutes of leaves (glucose, sucrose, trehalose, and TSS) of salinity-stressed plants. Meanwhile, trehalose treatments with different levels caused significant decreases in lipid peroxidation, hydrogen peroxide contents, and LOX activity in normally irrigated and salinity-stressed plants. These decreases correlated with significant increases in total phenolic contents as compared with untreated control.
URI: http://tailieuso.tlu.edu.vn/handle/DHTL/10680
Nguồn trực tuyến: https://bnrc.springeropen.com/articles/10.1186/s42269-019-0098-6#article-info
ISSN : 2522-8307
Trong bộ sưu tập: Tài liệu mở
XEM MÔ TẢ

23

XEM & TẢI

0

Danh sách tệp tin đính kèm:
Hiện tại không có tệp tin đính kèm tới tài liệu.

Bạn đọc là cán bộ, giáo viên, sinh viên của Trường Đại học Thuỷ Lợi cần đăng nhập để Xem trực tuyến/Tải về



Khi sử dụng tài liệu trong thư viện số bạn đọc phải tuân thủ đầy đủ luật bản quyền.