Thông tin tài liệu


Nhan đề : Biochemical profile, non-enzymatic antioxidants and functional attributes of raw and thermally processed West African Mud Creeper, Tympanotonos fuscatus var radula (Linnaeus, 1758)
Tác giả: Moruf, Rasheed Olatunji
Năm xuất bản : 2021
Số tùng thư/báo cáo: Bulletin of the National Research Centre, Volume 45 (2021), Article number: 89
Tóm tắt : Protein formed the highest percentage both in raw and steamed samples with the mean values of 47.61 g/100 g and 46.04 g/100 g respectively. The total mineral content was higher in raw sample (237.40 mg 100 g−1) than in steamed sample (201.05 mg 100 g−1), in the decreasing order of phosphorus > sodium > calcium > potassium > magnesium. Raw sample had the highest proportion of energy contribution, which was from protein (PEP = 53.1%), while the least energy contribution was from fat (PEF = 3.1%) in steamed sample. The cholesterol content of raw T. fuscatus var radula was 0.15 ± 0.01 mg/100 g, being reduced by steaming to 0.12 ± 0.02 mg/100 g, while a nonsignificantly lower percentage of oleic was also observed in steamed sample (0.98 ± 0.01%). After steaming, the values of TBA, ascorbic acid and DPPH increased from 0.22 to 1.41 mg/100 g, 15.31 to 20.54 mg/100 g and 65.11 to 84.6%, respectively. Relatively, higher mean values of water absorption capacity (198.13%), oil absorption capacity (292.59%), and foam capacity (6.90%) were recorded in raw sample, while steamed sample was better in foam stability (33.33%) and emulsion stability (51.51%).
URI: http://tailieuso.tlu.edu.vn/handle/DHTL/12444
Nguồn trực tuyến: https://link.springer.com/article/10.1186/s42269-021-00551-9
ISSN : 2522-8307
Trong bộ sưu tập: Tài liệu mở
XEM MÔ TẢ

6

XEM & TẢI

0

Danh sách tệp tin đính kèm:
Hiện tại không có tệp tin đính kèm tới tài liệu.

Bạn đọc là cán bộ, giáo viên, sinh viên của Trường Đại học Thuỷ Lợi cần đăng nhập để Xem trực tuyến/Tải về



Khi sử dụng tài liệu trong thư viện số bạn đọc phải tuân thủ đầy đủ luật bản quyền.